fbpx
Selecteer een pagina

Krullend haar en siliconen slecht? of juist nodig!

Siliconen…. wel of niet????

U heeft de laatste jaren wel wat algemene uitspraken gehoord over siliconen in haarproducten die den duivels zijn, vooral voor krullend haar. Veel krul experts zeggen “vermijd ze ten koste van alles!” Terwijl anderen zeggen: “Ze zijn goed, wat is het probleem?”. En als je het googelt, dan komen er artikelen en meningen die alle gebieden van het spectrum bestrijken. Dan raak je gefrustreerd, rol je je ogen en surf je naar de nieuwste kattenvideo op YouTube, toch? Maar diep van binnen wil je de feiten echt weten. Je bent vastbesloten en vandaag is de dag dat je erop uit gaat om het te onderzoeken. Toch?

WAT IS HET DOEL VAN DE SILICONEN IN HAARPRODUCTEN?

Siliconen worden gebruikt in haarproducten omdat ze eigenlijk veel voordelen hebben. Ze bieden gladheid (om het haar gemakkelijker te ontwarren). Verspreiden zich en creëren een beschermende laag die vocht vasthoudt in het haar. Maken producten gemakkelijker om gelijkmatig toe te passen. Helpen kroezen onder controle te houden en voegen glans toe, verzegelen het haar, helpen de haarkleur te beschermen tegen vervaging en maken het gemakkelijker om te stylen. Zoals je kunt zien, worden ze niet alleen als een opvul ingrediënt verwerkt. Ze dienen een doel!

Waarom praten we over het gebruik of het vermijden van siliconen?

Als u, net als veel andere curly´s elke vorm van sulfaatvrije shampoo gebruikt. Is het mogelijk dat uw producten niet alle siliconen verwijderen, tenzij die siliconen zijn aangepast om in water oplosbaar te zijn. (PEG-gemodificeerde siliconen zijn allemaal in water oplosbaar.) Sommige van de meer algemeen gebruikte siliconen (Zoals dimethicon en cyclomethicone) zijn dat niet. Er zijn echter veel reinigingsmiddelen die zachte oppervlakte actieve stoffen bevatten. (zoals cocamidopropyl-betaïne of coco-betaïne, die zijn afgeleid van kokosolie) die siliconen verwijderen, dus geloof het niet als iemand zegt: “Sulfaten zijn het enige dat siliconen verwijderd! klopt niet!

SILICONEN ZIJN NIET NOODZAKELIJK SLECHT. EN ZE ZIJN ZEKER NIET HET ENIGE INGREDIËNT DAT OP HAAR WORDT GEBOUWD.

Dus ze hebben een slechte naam gekregen. Veel mensen leren dat siliconen zich zelfs na een paar keer gebruik ophopen en dat ze na verloop van tijd zo veel opbouwen dat ze uiteindelijk vocht blokkeren dat door het haar wordt geabsorbeerd, en haar zal broos en levenloos worden. In werkelijkheid bouwen ze niet eindeloos door en zouden ze waarschijnlijk zelfs niet voldoende opbouwen om het vocht beschermende punt te bereiken. Dus gebruik je eigen oordeel … als een product voor je krullen werkt, ga er dan mee akkoord! De kansen zijn net zo goed dat je een siliconenvrij product zou kunnen gebruiken dat helemaal niet werkt voor je krullen. Werkt in beide richtingen!

JUIST OMDAT EEN INGREDIËNTEN NAAM EINDIGT OP ‘CONE, MAAKT ER NOG GEEN MONSTER VAN.

Net als al het andere is er geen zwart en wit als het gaat om siliconen. Alle kegels zijn niet gelijk gemaakt, net zoals geen twee mensen hetzelfde haar hebben. Wat voor je haar werkt, werkt mogelijk niet voor het haar van je vriend of het haar van je zus. Het is een feit dat, hoewel sommige ingrediënten van het product moeten worden vermeden, siliconen daar niet noodzakelijkerwijs één van is. In feite bevat Controlled Chaos Curl Crème amodimethicone, een siliconen die bij gebruik van water, haar greep op het haar vrijgeeft, dus het spoelt volledig uit! Dus je ziet dat het niet alleen alles-of-niets is als het gaat om de ‘kegeltjes”. Sluit een product dus niet direct uit en wees niet bang voor ze! het is nooit permanent! Dus ga je gang en probeer het product uit! Je zult er versteld van staan.

NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspañol